Den første daten – skikk og bruk

Skrevet i: 

Datingtips

Den første daten – skikk og bruk

Nervøs før den første daten? Ta det helt med ro! Skikk og bruk-eksperten retter opp eventuelle misforståelser og gir deg verktøyene for en ordentlig drømmedate!

Endelig tid for den første daten! Men hjelp, det er så mye å tenke på, og alle vil at det skal bli så bra som mulig.

Møteplassen har latt Mats Danielsson, profesjonell foreleser og en av Sveriges mest populære eksperter på vellykkede møter, skikk og bruk.

Hei, Mats! Jippi, den første daten er avtalt! … Men hjelp, hva skal jeg ha på meg?
– Du må tilpasse antrekket til situasjonen. Hvis dere skal på en koselig kafé, trenger du ikke den aller beste finstasen. Jeg ville valgt et par komfortabel jeans, skjorte og dressjakke. Hvis det er middag om kvelden, ville jeg valgt noe litt mer elegant. Grunnregelen er ellers å kle seg komfortabelt og ha på seg noe som viser hvem man er som person.

Men hva skal vi finne på? Hvilke aktiviteter passer for den første daten?
– Det avhenger litt av hvilken følelse du har. Hvis det føles virkelig bra – dere har kanskje snakket i telefonen og du føler deg veldig interessert – da kan dere gå ut og spise middag. Hvis du ikke vet helt hvordan det føles, passer det bedre med en kaffe. Unngå lunsj, det føles mer stressende. Bruk energi på å være omtenksom. Bestill et bord der dere kan snakke i fred og ro. Spør om daten vil bli med på en lang spasertur, og tilby deg å ta med kaffe i en ryggsekk. Kino er hyggelig, men ikke noe jeg ville valgt på den første daten.

Synes du at man bør ha med seg en gave?
– Jeg er jo litt gammeldags, og synes at det er hyggelig om mannen har med seg en enkel blomst hvis det er en date mellom en mann og en kvinne. Sats heller på noe gjennomtenkt enn noe dyrt. Kjøp sjokolade hvis du vet at kvinnen er glad i det.

Men hva skal vi snakke om?
-Det er enkelt. Still spørsmål. Spør «Hvem er du, fortell mer!». Still oppfølgingsspørsmål. Lytt oppmerksomt til svarene, og vær interessert. Unngå for all del å snakke bare om deg selv. Ha noen spørsmål klare. Gjerne lette emner som «Har du sett den filmen?» eller «Hva leser du akkurat nå?». Gi gjerne komplimenter som “Så flott du er i den fargen» eller «Du er akkurat like herlig som jeg hadde tenkt meg!».

Og hva skal man absolutt IKKE snakke om?
– Politikk, penger, dra sexistiske spøker eller fortelle om radikale synspunkter. Ikke still spørsmål som kan være ubehagelige for den andre personen. Dine egne sykdommer kan du også holde for deg selv. Man trenger heller ikke å fortelle om eksen og hva som gikk galt forrige gang. Bare si «Jeg har vært gift før, og det endte ikke så bra, men det har jeg lagt bak meg». Hvis du er klar over at du ofte snakker om disse temaene, må du prøve å anstrenge for å unngå å havne der.

Jeg er såååå nervøs!
– Da skal du fortelle det. Si «Jeg er ikke helt vant med dette, jeg er så nervøs, men vi kan vel hjelpe hverandre?». Ikke spill verdensvant hvis du ikke er det. Man kommer langt med ærlighet og oppriktighet. Hvis dere ikke har noe å snakke om, sier du «Oooops, nå ble det visst litt stille …».

Det kan ofte bli litt pinlig når det er tid for å betale etter en date … Hvordan vet man om man skal spandere, bli spandert på eller om regningen skal deles?
– Denne er vanskelig. Men jeg vet hva jeg ville gjort. Jeg ville tilbudt å ta regningen, punktum. Men jeg ville håpet at daten tilbyr seg å dele – og da ville jeg ikke sagt nei. Ellers får man bite i det sure eplet og tenke at «ok, da har jeg sett den siden». Men om det var en fantastisk kvinne og en magisk aften – da ville det vært mer enn ok å spandere.

Må alle gode dater koste mye penger?
– Absolutt ikke. Det kan jo være fantastisk bare å sitte på en benk i solen og slappe av. Eller se på kunst sammen. Det finnes uendelig med muligheter.

La oss si at vi har hatt en kanondate der alt virkelig har klaffet. Hvordan avslutter man det på en god måte – og hvordan ser man at daten har «samme følelse»? Er det tid for en klem, et kyss eller frokost sammen neste dag …? Hvordan vet man?
– Det finnes ikke noen fasit, men jeg tror at man i de fleste tilfeller føler det på seg. Hvis det har gått virkelig bra, føles det sikkert naturlig å gi en klem. Eller spørre, «Dette føltes så bra, kan jeg gi deg et kyss?».

Hvis man etter daten føler at «dette var ikke noe for meg» og daten vil møtes igjen. Hva svarer man?
– Man kan nok ikke svare uten å såre. Men det hyggeligste og ærligste er å si fra. Det holder ikke med en SMS. Ring og takk for invitasjonen, og si «Du er kjempehyggelig, men jeg beklager, det stemmer ikke helt for meg Jeg ønsker deg lykke til i fremtiden!». Men man må være klar over at det ikke alltid «klikker» på den første daten. Noen ganger kan det være verdt å gi det en sjanse til. Kanskje blir dere venner?

Hjertelig takk for alle de gode rådene, Mats!
-Takk!