Tid for nye juletradisjoner

Skrevet i: 

Singel i Norge

Tid for nye juletradisjoner

Nå er det snart tid for en av årets største høytider, julen. Norge er ett av landene som har høyest tetthet av single i verden, og for mange er julen en strevsom høytid. Ifølge en undersøkelse utført av Møteplassen, feirer mange single julen sammen med familie og slekt. Men det nest vanligste alternativet er å feire alene.

Julestress og kjernefamiliekos er det mange tenker på når det handler om jul. Langt fra alle er i en ordnet familiesituasjon, og single er en gruppe som sjelden blir lagt merke til i julesammenheng. Rundt jul blir mange nordmenn svært tradisjonelle, og mange feirer sammen med slekt og familie. Men hvordan feirer de som ikke har tradisjonell familiejul?

Vi lot 1500 av våre single svare på hvordan de feirer jul. Resultatet ble at 73 % av mennene og 82 % av kvinnene svarte at de feirer med slekt og familie. Det nest vanligste alternativet for begge kjønn er imidlertid å feire alene. 12 %, nesten 200 personer, svarte at de feirer jul alene. Deretter svarte 6 % at de ikke feirer jul i det hele tatt. De minst vanlige alternativene for begge kjønn er å feire med venner eller å reise bort. Hvert av disse to alternativene fikk bare 3 % av stemmene.

– Vi tror at årsaken til at mange velger å feire jul alene i stedet for sammen med venner, er at julen er sterkt forbundet med familien. Mange kvier seg nok for å foreslå en jul sammen med venner og deres familier – man vil ikke trenge seg på. Men siden familieforholdene endres, tror vi at dette kommer til å se annerledes ut i fremtiden, sier Annette Stensvik, markedsansvarlig hos Møteplassen.

Ikke alt rundt julen trenger å handle om familiesammenkomster. Mange velger alternativ julefeiring. Noen gjør julen til en litt luksuriøse kveld. Det trenger ikke å være trist å feire jul alene eller på en utradisjonell måte. Det er tid for å ta med julen inn i 2013, og blande de gamle tradisjonene med nye, personlige juletradisjoner. Julen kan bli en fantastisk høytid uten kjernefamilie