Date som høysensitiv

Skrevet i: 

Datingtips

Date som høysensitiv

Blir du lett forstyrret av høye lyder, andres sinnstilstand og har et stort behov for egentid? Da kan du være en av de 20 prosentene av verdens befolkning som er høysensitive. Som høysensitiv (HSP) blir man født med et mer sensitivt nervesystem enn gjennomsnittet. Det kan for eksempel føre til at man tydelig kjenner andres følelser, og at man lettere påvirkes av andres oppførsel og handlinger.

Mange fordeler
Det man ikke må glemme når man snakker om HSP, er at det finnes utrolig mange fordeler med dette personlighetstrekket. Man har ofte mye empati, er kreativ, selvstendig, bryr seg om sine medmennesker, er hjelpsom og har evnen til å se det vakre i livet. Hvem vil vel ikke leve med en slik person?

Date som høysensitiv – våre beste tips:
Du trenger kanskje ikke annonsere at du er høysensitiv på første date, men ikke vent for lenge. Et av de viktigste stegene for å få balanse i livet er å våge å si ifra, og forklare for omgivelsene hvordan man fungerer.

Setter du litt ekstra pris på kunst, musikk og teater? Hvorfor ikke da ta med daten på en koselig konsert? Å gjøre en aktivitet sammen er både gøy og en god måte å lære kjenne hverandre på!

Studier har vist at man ofte får god kontakt med andre, men at man ikke orker å omgås like lenge som gjennomsnittet, om man er høysensitiv. Kanskje det kan være lurt å avtale en lunsjdate som første date? Da har man en bestemt tid å forholde seg til, og trenger ikke å føle seg dum når man begynner å gå tom for energi.

Dater du flere personer samtidig? Pass på å ha tid til å hente deg inn mellom datene. Det er også viktig å tørre å si nei hvis energien ikke strekker til. Sett deg selv og ditt velbefinnende først!

Prøv å ikke overanalysere alle meldinger du får når du dater. Bekreft heller deg selv ved å tenke snille og oppmuntrende tanker. Dette gjør at du blir mindre avhengig av ytre bekreftelse.

Ikke prøv å være noen du ikke er, og sammenlign deg ikke med andre. Du er bra som du er – vær snill mot deg selv!

Som høysensitiv pleier det å føles rolig og behagelig å være ute i naturen. Ta en utflukt, og ta med daten på en skogstur!

Sjekkliste for en blivende partner:
– Hen skal være interessert i hvordan du fungerer.
– Hen skal respektere at du gjerne vil bestemme over belysning/lydnivå osv.
– Hen skal ha forståelse for at du kan trenge mye egentid.
– Hen skal gjerne like å ha dype og meningsfulle samtaler.

Vi håper du setter pris på tipsene ovenfor. Ikke glem å ta vare på deg selv!