Tips til deg som skal få en bonusfamilie

Skrevet i: 

Kjærlighet & Samliv

Tips til deg som skal få en bonusfamilie

Er du en alenemor eller enslig far som har begitt deg ut på en reise mot et nytt liv? Hvis du er ute etter en ny partner, eller kanskje allerede har møtt noen, kan det være fint å satse og lade opp for det kommende livet ditt. Kanskje kan du finne hjelp i våre beste tips for deg som skal danne bonusfamilie.

Å leve i en bonusfamilie kan være deilig – når alt fungerer. For mange bonusfamilier har store utfordringer, ikke minst når det gjelder å få relasjonene i det ofte kompliserte nettverket til å fungere.

Hvis du er en mamma eller pappa med små barn, er det ganske vanlig å møte noen som er i en lignende situasjon – som har egne barn. Og når du er nyforelsket er det lett å se livet gjennom rosa briller. Selvfølgelig skal dere flytte sammen. Selvfølgelig vil barna like hverandre. Vanskeligheter overvinner dere med kjærlighet… Vel, fullt så enkelt er det kanskje ikke alltid. Men med den rette partneren, realistiske forventninger og våre tips i bagasjen – kan det selvfølgelig bli helt fantastisk!

Tips til den framtidige bonusfamilien:

1. Skynd dere langsomt! Husk at barna ikke har valgt sin situasjon. De voksne har ofte en tendens til å bare kjøre på, flytte sammen og prøve å skape en ny familie. Det kan gå bra i begynnelsen, men det kan lett komme tilbakeslag hvis du har det for travelt.

2. Ha realistiske forventninger. Prøv å forstå at bonusfamilien ikke kommer til å fungere som en kjernefamilie. Jo før du innser det, jo lettere blir det. MEN dere kan imidlertid bli en familie som er minst like god, men på andre måter!

3. Husk at du er en «bonusvoksen». Hvilken rolle forventer du egentlig å ha overfor din nye partners barn? Det er vanlig å være litt usikker på dette, og det beste rådet er å se deg selv som en «bonusvoksen». Ikke en venn, ikke en forelder (for som regel er det jo enda en forelder inne bildet), men en bonusvoksen.

4. Prøv å ta hensyn til ekspartnere. I en bonusfamilie skal det tas hensyn til ekskoner og eksmenn, og alt fra ferier, bursdager og hvilke uker man skal ha barna til utdanning og økonomi skal diskuteres med den tidligere partneren. Selv din nye partners eks blir en del av den nye familien, og vil påvirke livet ditt på flere måter. Jo raskere du innser og aksepterer det, jo lettere blir det. Fremfor alt for barnas skyld. Sats på hensyn og velvilje.

5. Ta vare på den nye tosomheten deres. Midt i all logistikken er det lett å miste hverandre som par. En bonusfamilie stilles overfor mange utfordringer, og i disse relasjonene er det kanskje viktigere enn noen gang å ta vare på hverandre. Så plei forholdet deres så godt som mulig!

6. Gi barna tid. Forholdet mellom deg og dine nye bonusbarn må være på barnas premisser. Legg ikke press på dem, og gå sakte fram. Å ta det rolig bygger opp bonusfamilien.

7. Innfør familiemøter. Ha et møte minst en gang i måneden der alle i familien forteller hvordan de har det. Snakk også om praktiske ting som matvaner, rengjøring, lommepenger osv. Hvis dere kommer fra ulike kulturer, kan det bli vanskelig i hverdagen. Det er ok å ha ulike meninger, og det beste er å snakke rolig og behersket sammen og deretter i fellesskap komme opp med en felles plan.

Lykke til – dette blir bra!

Dater du, men har problemer med å få barnevakt? HER finner du tips om dater som barna kan være med på.

Grubler du over hvorfor noen skulle date deg? HER kan du finne grunner til å date en singel pappa, og HER finner du grunner til å date en singel mamma.