8 uventede ting som får forholdet til å vare

Skrevet i: 

Matching

8 uventede ting som får forholdet til å vare

I begynnelsen er som regel alt lekende lett. Men å få et forhold til å vare lenge kan være ganske komplisert. Uansett hvor godt man liker hverandre. Her får du forskernes 8 uventede tips til et langt og lykkelig forhold.

1. Snakk «vi»-språket
Ifølge en studie fra Berkeley-universitetet i California hadde par som brukte ordene «vi» og «oss» i konflikter lettere for å finne løsninger, og led mindre av stress som følge av krangling. Par som i stedet brukte «jeg», «meg» og «du» fungerte det mye dårligere for, og de kunne også knyttes til ulykkelige ekteskap.

2. Møtes på nettet
Ifølge en studie som ble publisert i amerikanske Proceedings of the National Academy of Sciences, hadde par som møtte hverandre på nettet lavere skilsmissestatistikk og hadde det bedre i ekteskapet. Det er bare å lete på nettet hvis du ikke har møtt kjærligheten enda!

3. Ikke ignorer partnerens forsøk på kontakt
Hvis du prøver å lese og blir avbrutt av partneren, som bare vil vise deg noe morsomt på nettet, handler det ikke om at han/hun vil underholde deg, men ha din oppmerksomhet, ifølge psykologen John Gottman. Hvis du gang på gang svarer at du er opptatt eller ikke har tid, sårer du partnerens følelser. Gottman har studert denne typen atferd mellom nygifte par, og deretter fulgt dem opp seks år senere. Han kom frem til at de som fortsatt var gift, var de som ga partneren oppmerksomhet ni av ti ganger i slike tilfeller. De som hadde skilt seg, hadde bare gitt hverandre oppmerksomhet tre av ti ganger.

 

Par med mer beskjedne bryllup har større sjanse for å fortsette å holde sammen

Par med mer beskjedne bryllup har større sjanse for å fortsette å holde sammen

4. Gift dere billig!
Visst kan det være fristende å ha et skikkelig eventyrbryllup med massevis av gjester. Ifølge forskning ved universitetet i Emory har imidlertid par med mer beskjedne bryllup større sjanse for å fortsette å holde sammen. Blant kvinner som hadde en bryllupskostnad på mer enn 154 000 kroner, skilte parene seg 3,5 ganger oftere enn dem som hadde bryllup med en kostnad på mellom 40 000 og 80 000 kroner.

5. Match deg til et lykkelig forhold
Med Møteplassens matchingstjeneste øker sjansene for et mer langvarig og lykkelig forhold. Grunnlaget for matchingsspørsmålene på Møteplassen ble utarbeidet ved en grundig gjennomgang av psykologisk faglitteratur. Spørsmålet vi stilte oss var: Hvilke metoder har dokumentert evne til å forutse tilfredsheten i parforhold? Testen er unikt utviklet av parterapeuten og organisasjonspsykologen Andreas Løes Narum.

6. Gjør det DU synes er morsomt!
Du synes kanskje at man som par skal være mest mulig sammen i fritiden, og helst drive med de samme aktivitetene. Nå har forskere kommet frem til at hvis man gjør ting sammen som bare den ene partneren liker, reduseres den ekteskapelige lykken. Hvis man derimot engasjerer seg i aktiviteter som begge liker, øker lykken på både kort og lang sikt. Konklusjonen er derfor at det viktigste er å gjøre det man selv synes er morsomt og har glede av, uansett om man gjør det alene eller sammen.

7. Han/hun er helt fantastisk!
Glem aldri hvorfor du en gang falt for partneren din. Da du så beundrende på og skrøt av partneren din. Forsøk å holde fast ved det resten av livet. Ifølge forskning ved universitetet i Buffalo kan det være nøkkelen til å bevare lykken i ekteskapet. I studien ble 220 par bedt om å rangere partneren og seg selv innen en rekke ulike egenskaper flere ganger i løpet av tre år. De som overdrev partnerens egenskaper hadde større sannsynlighet for å bli i forholdet.

8. Ta det rolig med sosiale medier…
Ifølge en studie ved universitetet i Boston i 2014, kan man lett «facebooke» seg til en skilsmisse. Forskerne kunne konstatere at bruken av Facebook og andre sosiale nettverk var knyttet til ekteskapelig misnøye og økt antall skilsmisser. De kom også frem til at 32 prosent av dem som brukte sosiale medier mest hadde tenkt på å forlate partneren, sammenlignet med 16 prosent av dem som ikke var ute på nettet på samme måte.

Kilde:

Huffington Post og Møteplassens matchingstest.