Bli medlem

Det moderne datingsamfunnet

Uttrykket ”date” kommer opprinnelig fra den engelske oversettelsen på ordet ”dato”. Å date menes altså å treffes en viss dag til en viss tid. Selve betydelsen av ordet ”date” innebærer alt fra å treffe en partner å dele livet med til tilfeldige kontakter eller enkeltstående møter. Slik har det derimot ikke alltid vært. Det var først på 1960-tallet vår moderne form for dating ble utviklet. Før det var dating relativt uvanlig og forhold vokste isteden frem gjennom bekjente av familien eller uforutsette møter. Om man likevel datet handlet det i prinsippet alltid om giftemål. Dette synet på dating lever fortsatt videre i enkelte samfunn, som i det engelske uttrykket ”courtship”, hvor selve datingen skjer i strukturerte og formelle former – ofte styrt av familien.

Dagens dating ser derimot helt annerledes ut. Nå for tiden finnes det et hav av ulike datingformer, med alt fra kontaktannonser, speed-dating, onlinedating, matchmaking m.m. Foruten selve datingformen eksisterer det også flere typer dating, som inkluderer dobbeldate, blind-date, gruppedate eller den vanlige en-til-en daten.

Fenomenet å date og søke nye kontakter via nettet startet med en gang ”webben” ble utviklet på midten av 1990-tallet. Filmer som ”You’ve Got Mail” tar opp akkurat denne formen for dating når Tom Hanks og Meg Ryan kommuniserer via E-post og på den måten lærer hverandre å kjenne. Dating på internett har utviklet seg i takt med teknologien og nettdating-sider tilbyr private chat-rom, coacher, matchmaking-tjenester, webkamera m.m. – alt for å forenkle og la besøkende bli kjent med hverandre.

Kilde: Wikipedia